Az ajánlási időszak lezárult
#8

Szentendre - Сентандреја

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 8. /43
  • Pontszám: 7.34
  • Szavazatszám: 252
Szeged -a Tisza parti csoda
A téma további cikkei
Szentendre - Сентандреја „Tudjátok, merre van Szentendre? Ez a kisváros a Duna jobb partján fekszik, Buda, Visegrád és Esztergom között ... Gyönyörű táj! A városka előtt a Kis-Duna, szemünk előtt termékeny falvakkal teleszórt sziget: azon túl a Nagy-Duna, amott egy római kőhíd maradványai. A városka mögött és bal oldalán csupa szőlőskert, meg gyönyörű hegyek ... Aztán az a szép völgy Szentendre, Pomáz és Buda között, mint valami óriás amfiteátrum ... Gyönyörű táj, gazdagság, jó bor, pompás víz. Akarsz ennél többet?”
Szentendre - Сентандреја Több mint száz évvel ezelőtt írta ezeket a sorokat Ignjatovics Jakov szülővárosáról. A mediterrán hangulatú táj szépsége nem csak Jakovot nyűgözte le, hanem a rómaiaktól kezdve napjainkig mindenkit. A Dunakanyar kapujában, a Pilis és a Duna találkozásánál, a Szentendrei-szigettel szemben található Szentendre. Repüljünk vissza az időben 1800 évet! Akkor a mai turistáktól nyüzsgő óváros helyén római kori villák sora állt. Szentendre sajátosan mediterrán hangulatát az elmúlt évszázadok folyamán idetelepült szerb, dalmát, szlovák, német és görög telepesek kultúrájának izgalmas keveredése alakította ki. Ennek az időszaknak az emlékeit a város délies hangulatú, barokk stílusú polgárházai, templomai, macskaköves utcácskái, szűk sikátorai őrzik. A város könnyen megközelíthető autóval, HÉV-, autóbusz- és sétahajójáratokkal. Ez is hozzájárul, hogy Szentendre nagyon kedvelt kirándulóhely; évente több ezer turista érkezik ide a világ minden tájáról. Sok budapesti választja új otthonának a kisvárost. Ez a hely ugyanis elég távol van Budapesttől, hogy maguk mögött hagyhassák a főváros zsúfoltságát és zaját, de elég közel, hogy ott vállaljanak munkát, vagy intézzék ügyeiket.
Szentendre - Сентандреја Szentendre a művészetek és múzeumok városa. A nyugodt kisváros a század eleje óta vonzza a művészeket. Több mint kétszáz képző- és iparművész, valamint író, költő, zenész és színész él és alkot a városban. Időzött itt például Kassák Lajos, Vas István, Hamvas Béla és Németh László is. Szentendrén az egy főre jutó múzeumok száma országos szinten is kiemelkedően magas. Számos múzeum és galéria mutatja be a város gazdag múltját és pezsgő művészeti életét. Sok a magánkézben lévő múzeum, ahol neves helybeli művészek tárlatait tekinthetjük meg; a MűvészetMalom Képzőművészeti és Kulturális centrumban számos időszaki kiállítást rendeznek. Szentendrén találhatjuk a Ferenczy Múzeumot, a Barcsay Gyűjteményt, Czóbel Múzeumot, Kmetty János Emlékmúzeumot, a Kovács Margit Kerámiagyűjteményt, vagy a Római Kőtárat. Az ínyenceket olyan különleges kiállítások várják, mint a Gyémantmúzeum, a Dobos Édesség tárlata, a Gasztro- és Italmúzeum (Csokimúzeum), a Lámpamúzeum, az Üvegmúzeum, a Babamúzeum vagy a Magyar történelmiékszer-kiállítás. Ezek közül is kiemelkedik a Szamos Marcipán Múzeum Cukrászda, az ország első marcipánokat bemutató múzeuma. A marcipánmunkák között ismert személyiségek alakjai, művészien díszített esküvői torták, rajzfilmfigurák és más édes hírességek, valamint a 160 centis marcipánból megformált Parlament is látható.
Szentendre - Сентандреја Az 1967. február 1-jén alapított Szabadtéri Néprajzi Múzeumban sétálva igazi időutazásban lehet részünk. A kiállítás 55 hektáron Magyarország népi építészetét és a hagyományos népi életmódot mutatja be, kézműves bemutatókkal, folklórműsorokkal, színházi előadásokkal kísérve. A parasztudvarokban, a lakó- és gazdasági épületek, műhelyek, korabeli templomok között sétálva a látogató úgy érezheti, mintha az eredeti falvak nyüzsgő életébe csöppent volna vissza. Bámulatos érzés dédanyáink, ükapáink világában kalandozni. Mára már feledésbe merült vagy ritka mesterségekkel, a kézműiparral, a hagyományos paraszti ételekkel, a falusi-mezővárosi társadalom ünnepeivel, szokásaival, lakáskultúrájával, egyszóval kulturális örökségünkkel ismerkedhetünk meg. Hétvégéken népi iparművészek, kézművesek mesterségük fortélyaiba engednek bepillantást, és szívesen tanítják is az érdeklődőket. A paraszti ünnepek alkalmával, azok szokásait, hangulatát is felidézik a szervezők. Ilyenkor a látogató nem csak passzív befogadója az eseményeknek, hanem aktív résztvevője is. Ilyen alkalom például a húsvét, amikor kipróbálhatjuk a tojásdíszítést, a patkolást vagy batikolást, készíthetünk cserépedényt vagy gyertyát, illetve megkóstolhatjuk a húsvét hagyományos ételeit is.
Szentendre - Сентандреја Szentendrén mindig történik valami. Hagyományosan megrendezésre kerülő fesztiválokon, nyári estéken szabadtéri színházi előadásokon, jazzesteken vehetnek részt az ide látogató turisták és persze a szentendreiek. Mert nem lehet jó vendéglátó az, aki nem érzi jól magát a saját otthonában! A teljes évet átfogja a három legjelentősebb összművészeti fesztivál: a Szentendrei Tavaszi Napok, a Szentendrei Nyár és az Advent Szentendrén. De kihagyhatatlanok az Ister napok is; igazán különleges élmény az ilyenkor hagyományos, káprázatos látványt nyújtó lampionos dunai csónakfelvonulás és gyertyaúsztatás.
Szentendre - Сентандреја Tegyünk egy sétát az Óvárosban! A város főterét nyáron is sokan megcsodálják. A helyiek azonban azt mondják, hogy igazi csoda látványában mégis azon kevesek részesülnek, akik egy téli estén, friss hóesés után láthatják. A Fő tér közepén áll a Kalmárkereszt, ami az 1763. évi pestisjárványban elhunytaknak állít emléket. A monda szerint az oszlop alá fejjel lefelé eltemettek egy pestisben elhunyt embert. A dimbes-dombos macskaköves utcákon gyalog, vagy lovas hintóra ülve barangolhatjuk be a romantikus hangulatú belvárost. A Duna-parti korzón sétálva akár hajókirándulásra is vállalkozhatunk. A belvárosban a félszáz kisvendéglő valamelyikében, cukrászdák, kávézók hangulatos kerthelységeiben pihenhet meg az utazó. A Bormúzeum pincéjében magyar borokat kóstolhatunk. Feltétlenül nézzük meg az Ortodox püspöki székesegyházat, a Pozsarevacska-templomot és a Római katolikus plébániatemplomot! Ha az utazónak szerencséje van, valamelyik rendezvényen láthatja a ma már szinte százfős, rendkívül tehetséges Szentedre Néptáncegyüttes egyik fellépését.
Ebben a bűbájos kis világban az ember elfeledkezik a mindennapok őrült rohanásáról, megpihenhet és elvarázsolódhat egy kicsit. Kár, hogy a rohamos fejlődés és a turisták számának ugrásszerű megnövekedése miatt olyan bosszantó apróságok, mint a zsúfoltság, vagy a parkolóhiány kicsit kizökkentik az embert ebből a romantikus andalgásból.
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Szeged -a Tisza parti csoda
Úti cél Magyarországon (8/43)
K É P G A L É R I A
Szentendre - Сентандреја -
Szentendre - Сентандреја -
Szentendre - Сентандреја -
Szentendre - Сентандреја - Utcakép
Szentendre - Сентандреја - Utcakép
Szentendre - Сентандреја - Szentendrei Marcipán Múzeum
Szentendre - Сентандреја -
Szentendre - Сентандреја -
Szentendre - Сентандреја -
Szentendre - Сентандреја -
Szentendre - Сентандреја -
Szentendre - Сентандреја -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
49 792 Ft
Szerkesztő

Sásdi Vera

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
Florence
2016-09-01
13:56:47

"I'm not easily imepsrsed. . . but that's impressing me! :)"

Adelie
2016-08-27
21:03:18

"Yo, good lokoin out! Gonna make it work now."

Satch
2016-05-18
11:47:42

"How could any of this be better stated? It cotdun'l."

Rimba
2015-01-13
11:23:01

"Kf6szf6nf6m mindhe1rmotoknak!Igyekszem a legszebb felve9teleket feentnli.Rendszeresen csak a konyhe1s blogommal van munka, e9s persze most a Pilissel. Ke1rpe1talje1n ke9tszer voltunk, ugyanazzal a szerveze9ssel, e9s ugyanazokon a helyeken, oda valf3szednű egyhamar nem utazunk, edgy ezzel a bloggal nincs tennivalf3m. Hasonlf3an a mf6zsi bloggal sem, a fontosabb dolgokat feltettem a falurf3l, itt nőttem fel, szeretek hazaje1rni. Az erde9lyi blogomra csak egy-egy utaze1sunk ute1n teszek fel fajabb ke9peket, a nye1riakkal csak most a te9len ve9geztem. A pilisivel lesz dolgom, de szedvesen csine1lom szabadidőmben."

N Fehér Gyöngyi
2013-03-20
15:37:34

"Én itt élek Endrén,fent a hegyen,gyönyörű panoráma nyílik a Duna-kanyarra és a szentendrei-szigetre.Hangulatos kis város...de nagyon sok fejlesztésre lenne szüksége!!"

kszlivia
2012-06-23
10:53:34

"Pár napja jártam Endikén, nagyon szép, sok látni valóval. Sajnos azt kell mondjam sokat veszít varázsából a kirakodott áruk miatt. A szép, érdekes utcácskákat nem láthatod valóságában. Egerben nincs ilyen, olyannak látod amilyen valójában. Érdemes lenne ezekre odafigyelni."

Kilo
2012-04-01
23:28:59

"vivi, te mekkora paraszt vagy!"

MEXICO
2010-10-21
17:34:04

"nagyon sok kultúrális élménnye lesz gazdagabb, aki ide látogat"

vivi
2009-12-16
20:24:50

"naon jo"

vivi
2009-12-16
20:24:22

"ez de király sirály kis cikk kellet ugyis a keckééhez de tuti !!!!:D"

007
2009-08-13
09:35:25

"a szentendrei fagyik valami elképesztően finoma"

Mazsola
2008-08-27
14:22:43

"Szép városka, kár, hogy minden a turistákról, a pénzről és a gagyiról szól benne."

Aca
2008-03-30
11:28:13

"Da li postoji srpski sajt o Sentandreji?"

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv