Az ajánlási időszak lezárult
#12

Izland - Tűz és jég

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 12. /44
  • Pontszám: 7.93
  • Szavazatszám: 171
A téma további cikkei
Divat manapság egzotikus tájakra utazni, olyan vidékekre, amelyek azt sugallják: itt előttünk talán még nem is jártak emberek. S bármilyen meglepő, Európában is található egy ilyen távoli sziget, Izland, a gleccserek és a tűzhányók, a lávafolyamok és a gejzírek – az érintetlen őstermészet országa.
Izland szigete az óceán közepén húzódó Atlanti-hátság vulkanikus képződményeinek a tengerszint fölé nyúló csúcsa. Területének nagy része lankás, ám a sík vidékeket hatalmas bazaltvulkánok pöttyözik. Az 1500 méternél magasabb hegyek ormain nyáron is megmarad a jégtakaró. Izland Európa második legnagyobb szigete, az Atlanti-óceán északi csücskében, Norvégia és Grönland között. Hazánknál valamivel nagyobb, 103 000 km2, ám lakóinak száma alig haladja meg a negyedmilliót.
Történelme nagyjából egyidős a miénkkel. Először nyugat-norvég, azaz viking telepesek érkeztek a szigetre a 800-as évek második harmadában. A mi államalapításunk idején az őslakosok – saját elhatározásukból! – fölveszik a kereszténységet, jóllehet néhány pogány szokást még hosszú ideig nem vetnek el. Izland történelmének nagy korszaka a következő két évszázad: ekkor jegyzik fel a sagákat és a germán mitológia alapforrását, az Eddát.
A 13. század már nem a függetlenségé: el kell ismerniük a norvég király fennhatóságát, amit, tetézve a bajt, több száz éves dán uralom követ. A függetlenedési küzdelem átnyúlik a 20. századba, amikor – nem akármilyen politikai kötélhúzás után – 1944-ben végre megalakul az Izlandi Köztársaság. Izland ma kontinensünk legfejlettebb államai közé tartozik.
Izland - Tűz és jég Ötezer kilométer hosszú partvonalát öblök és fjordok tagolják, amelyeket egy korábbi jégkorszakban a szigetet borító jégpáncélból aláereszkedő gleccserek mélyítettek a tengerpartokba. A szigeten két óriás vívja időtlen harcát: a tűz és a jég, a hegyeket építő vulkánok, és a hegyeket legyaluló jégárak. Amikor e sorokat írjuk, a jég vesztésre áll, ugyanis a hajdani pleisztocén jégpáncélból mára csak elszigetelt „jégsapkák” – Vatnajökull, Hofsjökull, Myrdasjökull stb. – maradtak. (A jökull szó gleccsert jelent.) E jégsapkákból táplálkozó gleccserek már nem jutnak el a tengerig, tehát új fjordokat nem vájnak. Jégtömegük még a szigeten elolvad, s e víz a kisebb-nagyobb gleccserfolyókat táplálva éri el a fennsíkok széleit, ahonnan aztán csodaszép vízeséseket formálva találkozik végül a tengerrel. A gleccserek és a gleccserfolyók megállás nélkül gyalulják, pusztítják a szigetet, ám létezik egy építő erő is, a vulkanizmus.
A táj végső formáját e két ellentétes folyamat harca határozza meg. Izland számos működő vulkánja közül a két legismertebb a Katla és a Hekla. A szigeten gyakoriak a földrengések. A föld mélyéről olykor fütyülve, sisteregve feltörő forró „szökővíz” olykor 50–70 méter magasra lövell. Közülük a fővárostól keletre található Geysir szolgált névadóul társainak.
A sziget fában roppant szegény, völgyei alján néhol még a fűfélék is nehezen élnek meg. A gyér növényzet bőven elegendő viszont a birkatartáshoz: Izland jelentős húsexportőr, gyapjútermékei méltán világhírűek. Élelmiszeriparának természetes motorja a halászat, bár a viking utódok a halászati zóna önkényes kiszélesítésével nem egyszer vihart kavartak az amúgy sem szélcsendes északi vizeken.
Százezer lakosával Reykjavik a világ legparányibb metropolisza. Nyüzsgő kikötőjének forgalma az öreg kontinens legnagyobbjaival vetekszik, s ugyanígy versenyezhetnének modern kórházai, iskolái és lakónegyedei, de híres egyeteme is vonzza a külföldi diákokat, operaházában pedig estéről estére világsztárok lépnek az értő közönség elé. (Érdekes közbevetésként csupán: e piciny nagyvárost a gejzírek vízével fűtik – szinte ingyen.)
Az idegenforgalom növekedése egyelőre még nem veszélyezteti az őstermészetet, Izlandon még mindig kaland az utazás, s bőven akadnak még hatalmas, ember által alig, vagy egyáltalán nem látogatott helyek.
Izland - Tűz és jég E kis nép olyan nyelvet beszél, amely talán – Európában mindenképp – a legjobban őrzi ősi állapotát. Az izlandi nyelv az indoeurópai, azon belül a germán nyelvcsalád tagja, s a skandináv nyelvek szűkebb családjába tartozik. Mivel az ország történelme során viszonylag kevés külső behatás érte, az izlandi nyelv lényegében máig azonos az óészakival, a vikingek és a sagák korának nyelvével. Rokonságot leginkább a norvéggal mutat, ám valójában a feröri áll hozzá a legközelebb, melyet a Skócia és Izland között fekvő (amúgy Dániához tartozó) Feröer szigeteken beszélnek.
Izland - Tűz és jég Az ország felfedezésére az autóbérlés nyújtja a legjobb megoldást. Így kedvünkre választhatjuk meg úti célunkat: irány a táguló horizont. (Amely szó szerint értendő, mivel a szigetország területe, ha csupán néhány centiméter/év sebességgel is, de állandóan növekszik. A feltörő vulkáni anyagok építik, sőt időnként a tengerből is újabb és újabb szigetek emelkednek ki, ugyancsak a folyamatos vulkanikus működés következtében.) Az ország északi félszigetei éppen érintik a sarkkört. A tengerpart közelében, különösen Izland déli és keleti oldalán a magas szélességi fokhoz képest enyhe az éghajlat. A Golf-áramlat fő ága Izland és Norvégia között éri el fönn északon a Jeges-tengert. Reykjavik a délnyugati partvidéken, egy félsziget tövénél fekszik. Kirándulásaink során fölkereshetjük a Kék Lagúnát, megcsodálhatjuk a félelmetes gejzíreket, gyönyörködhetünk a Gullfoss-vízesésben, fölfedezhetjük a fjordokat, a Jökulsárlón jéghegyeit. De lehetőség nyílik bálna- és fókalesre, gleccsertúrára – avagy éppenséggel sétarepülésre. A turista a végtelennek tűnő természetben, a többnyire zord időjárás ellenére is úgy érezheti: ez maga a szabadság! A szelídebb, mérsékelt vagy mediterrán égövi tájakhoz szokott közép-európai utazót minden fáradságáért bőséggel kárpótolja a vulkánok és gleccserek szaggatta, drámaiságában is gyönyörű izlandi táj. Hol van még egy hely Európában, ahol tiszta időben akár 100 kilométer távolságba is ellátni?
Érdemes tehát ellátogatnunk a világ egyik legszebb országába!
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Természeti csoda (12/44)
K É P G A L É R I A
Izland - Tűz és jég - izlandi gamli hús
Izland - Tűz és jég - Myvatn tó
Izland - Tűz és jég -
Izland - Tűz és jég -
Izland - Tűz és jég -
Izland - Tűz és jég -
Izland - Tűz és jég -
Izland - Tűz és jég -
Izland - Tűz és jég -
Izland - Tűz és jég -
Izland - Tűz és jég -
Izland - Tűz és jég -
Izland - Tűz és jég -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
226 615 Ft
Szerkesztő

Walter Béla

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
Cherlin
2017-01-19
12:20:00

"We coldv'ue done with that insight early on."

Tuncer
2015-12-03
04:57:02

"bf3l is kiolvashatf3 a tfcrelmetlense9g, isdegese9g. Az, hogy nem e9ppen ez a nap az e1lmaid netove1bbja. c9s az is jf3, hogy azt is kiolvashatom a sorok kf6zfcl, hogy Te emiatt nem e9rzed rosszul magad. Engem megnyugtat, mert nagyon frusztre1l, ha me9gis a fentebb emlegetett negatedvoskode1son kapom magam.....)"

Akingbile
2015-01-13
10:59:53

"bf3l is kiolvashatf3 a tfcrelmetlense9g, idgseese9g. Az, hogy nem e9ppen ez a nap az e1lmaid netove1bbja. c9s az is jf3, hogy azt is kiolvashatom a sorok kf6zfcl, hogy Te emiatt nem e9rzed rosszul magad. Engem megnyugtat, mert nagyon frusztre1l, ha me9gis a fentebb emlegetett negatedvoskode1son kapom magam.....)"

Sára Lovas
2012-12-09
11:19:52

"Miért nem tudom a cikket e-mailban küldeni, nem hajlandó továbbítani. Legalább a saját címemre küldjék át, KÉREM!"

Sára Lovas
2012-12-09
11:18:41

"Miért nem tudom a cikket e-mailban küldeni, nem hajlandó továbbítani."

julcsikaaa
2012-11-04
20:08:14

"már nagyonsokszor voltam izlandon és nagyon szeretem!!!:)) gyonyoruu.!"

MEXICO22
2010-12-23
09:58:37

"Izland szerintem azon felül, hogy(mint minden országnak, úgy neki is)megvan a maga varázsa egy szép, de egyszerű hely. Vannak olyan csodák, amelyek sokkal inkább megérdemelnék a 11. helyet, mint ez az ország."

Ferex
2010-12-13
20:01:45

"Már 5x voltam Izlandon, de még sok hely van amit felfedeznék szívesen. A táj, a természet és a fények valóban lenyűgözőek. Fotós paradicsom! Túrázni is izgalmas. Kedvenc szigetem Európában!"

kinag
2010-05-17
11:15:35

"nagyon ott van..."

Géza
2010-01-05
15:08:11

"Klaudia Szerintedmiért a legszebb hely? Menyire stestes Izlandon az élet? A legjobbal teljesen egyetértek. "

Géza
2010-01-05
14:25:05

" A turistáknak minden csodálatos.Csodálatos élmény lehet ilyen helyekre ellátogatni,de atért Drága Hazánkat sem árt megcsodálni néha."

zsolt
2009-09-27
09:57:36

"Szia klaudia én most szeretnék kimenni, meg tudod szokni a körülményeket ? Változás kell az életembe ujjra akarom kezdeni /válás után/ alkalmas hely hozzá van kint munka? "

klaudia
2009-09-07
06:10:36

"szerintem is a legszebb hely én 3 éves korom óta kint élek:) "

a legjobb
2009-08-10
15:32:00

"olyan mint a föld amin járunk olyan mint a levegő amit beszívunk"

Survivorguy
2009-07-28
16:47:36

"Sziasztok! Túlélő túrát tervezek Izlandon,és tudni szeretnék 1-2 dolgot. Leginkább azt hogy a hofsjökull gleccserhez vezetnek-e utak, vagy teljesen érintetlen a hely? :) Lécci válaszoljatok,fontos lenne. Elég sok pénzembe kerül hogy helikopterrel kirakjanak oda és olyan helyet szeretnék ahol nincs civilizáció a közelben."

találd ki
2009-05-19
15:50:50

"király XD "

Anna
2009-04-19
13:13:32

"Tényleg a legszebb hely a Világon Izland. Én már kétszer voltam ott és harmadszorra is elmegyek! :o) "

cotech49
2009-01-22
20:42:08

"2008. augusztusban voltunk kint . Az idő kegyes volt hozzánk mert a 10 nap alatt csak az utolsó napon volt egy kicsit borongós esős az idő. Gondolom minden évszaknak megvan a maga varázsa. Mi a nyárból kaptunk egy kis szeletet de az felejthetetlen. A képek csak emlékek ezt látni kell "

Saci
2009-01-10
00:06:55

"Október elején voltam kint, és csatlakozom! Kihagyhatatlan! Nyáron érdemes menni a leginkább persze, de kora ősszel is varázslatos színekben pompázik a természet :) Fotósok paradicsoma - szerintem :))"

werus
2008-03-30
09:07:51

"Varázslatos!"

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv