Az ajánlási időszak lezárult
#10

Victor Hugo: A nyomorultak

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 10. /49
  • Pontszám: 7.58
  • Szavazatszám: 176
A téma további cikkei
Victor Hugo: A nyomorultak A szennycsatornák történetében az emberek története tükröződik. A kapitoliumi szégyenlépcsők, ahol a kivégzettek holttesteit hevertették, sokat mondanak Rómáról. A régi párizsi szennycsatorna óriási valami volt. Sírbolt és menedékhely. A bűn, az értelem, a társadalom elleni lázongás, a lelkiismereti szabadság, a gondolat, a zsiványság, mindaz, amit a törvények üldöznek vagy üldöztek, ebbe az üregbe rejtőzött; a tizennegyedik században a buzogányosok, a tizenötödikben az útonállók, a tizenhatodikban a hugenották, a tizenhetedikben Morin megszállott hívei, a tizennyolcadikban a talpégető martalócok. Száz évvel ezelőtt innét támadt az éjszakai tőrdöfés, ide osont a veszély elől a gonosztevő, az erdőnek barlangjai voltak, Párizsnak szennycsatornája. A vagabundus népség, a spanyol picareria gall változata, a Cour des Miracles melléktelepének tekintette a szennycsatornát, és esténként a ravasz és vérszomjas had úgy tért haza Maubuée köpőcsészéjébe, mint saját hálószobájába.
Akik nappal a Zsebmetsző sikátorban vagy a Hasfelmetsző utcában tevékenykedtek, egész egyszerűen a Chemin-Vert vagy a Hurepoix híd alá vonultak éjszakai pihenőre. Ezeken a helyeken csak úgy rajzanak az emlékek. Mindenféle árnyék kísért a hosszú, magányos folyosókon; mindenütt rothadás és miazmák, itt-ott egy-egy szelelőlyukon át Villon, aki belül van, szót ért Rabelais-val, aki kívül van.
A hajdani Párizsban a szennycsatorna minden selejtnek, minden félbemaradt kísérletnek találkozóhelye. A gazdasági tudomány hulladékot, a társadalombölcselet üledéket lát benne.
A szennycsatorna a város lelkiismerete. Minden ide tart, és itt áll szemben egymással. Ezen a sápatag helyen még van sötétség, de titkok már nincsenek. Itt minden dolog valódi vagy legalább végleges alakját mutatja. El kell ismerni, a szemét nem hazudik.

Jean Valjean összesen tizenkilenc sanyarú évet töltött börtönben, mert valamikor betört egy ablaküveget, és elvitt egy kenyeret. Komor lélekkel jött ki a fegyházból. Természetétől fogva nem volt lázadó, a börtönben került szembe a társadalommal. Szívében egyre több gyűlölet halmozódott föl, úgy érezte, Istenbe vetett hite megingott.
Victor Hugo: A nyomorultak Victor Hugo a francia romantika legnagyobbja, még életében az emberség, a szabadság, a köztársaság jelképévé vált. Kedveli a monumentalitást, a történelmi eseményeket felejthetetlen freskókban ragadja meg, az olvasót látványos tájleírásokkal, bőséges szóáradattal, bravúros borzalmakkal ragadja el. Ő maga is monumentális, mint Jean Valjean, fizikai értelemben elképesztően nagy és még annál is többet evő ember volt. Ezzel egyenes arányban fáradhatatlanul ontja magából a bő szavakat, verseket, drámákat, regényeket, tanulmányokat. Hősei nem királyok, lovagok, történelmi személyek, hanem kisemberek, akiket a halhatatlanok sorába tud emelni, önmaga mellé a Pantheonba, ahová halálakor hétmillió francia kísérte el. A csodákban nem hívő emberek stilizált jellemének, a sötét kontraszt eszközével éles fénybe emelt sorsok és emberi jóságok mesélője.
Victor Hugo: A nyomorultak Victor HugoA történeti-bűnügyi regény enciklopédikus mű. A cselekmény a restauráció korában játszódik, a történelem a waterlooi csatától az 1832-es felkelésig ível. E korszak társadalmáról pontos képet kapunk, főleg az elnyomott népről, amelyet félrevezetnek és megtipornak, a hamis szociális rendben pedig a szökött fegyenc és a prostituált képviseli az erényt. Az izgalmas fordulatok csúcspontjai, amikor a hősök a megbánás, vezeklés és megtisztulás önkéntes útját választják. Ezen a tisztítótűzön a végén még a mesés gonoszságú Javert rendőrkopó is átesik, bizonyítva ezzel, hogy szerepe nem merül ki abban, hogy sötét feketeségével a főhős Jean Valjean jóságának ragyogását erősítse. A regény realista társadalomkritikai elemei ezen a ponton háttérbe szorulnak. Egy tiszta, szép szerelem is helyet kap a regényben Marius és Cosette vonzalmának történetében, de a nagy mű mindenekelőtt a nyomorultak eposza, így a harag elsöprő jelenléte mellett a szerelemé kevéssé fölkavaró.
A Nyomorultak tiltakozás az igazságtalanság és szegénység ellen. Jean Valjean méltatlan meghurcoltatása, valamint a prostituált és áldozatos anya, Fantine szegénysége ellen, nem utolsó sorban pedig a legendás figurává emelkedett Gavroche szenvedéseire irányítja a figyelmet, aki az utcagyerekek sorsát példázza.
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Könyv (10/49)
K É P G A L É R I A
Victor Hugo: A nyomorultak - Victor Hugo
Victor Hugo: A nyomorultak -
Victor Hugo: A nyomorultak -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
2 434 Ft
Szerkesztő

Szűcs-Búzási Ágota

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
Jhett
2016-09-01
17:04:56

"If my problem was a Death Star, this article is a photon todopre."

Mahaley
2016-08-27
21:11:15

"Really trhuswortty blog. Please keep updating with great posts like this one. I have booked marked your site and am about to email it to a few friends of mine that I know would enjoy reading.."

Kyaw
2015-12-03
06:46:37

"Ikea-ban lehet kapni nagyon klsasz, hatalmas nagy, pontosabban hosszfa papedrtekercset e9s akkor nem futna ki a rajzolf3helyből. Mi me1r 2-3 ilyen nagy tekercset elhaszne1ltunk, mind a ke9t oldale1ra lehet alkotni e9s nagyon e9lvezi mindenki. De edgy is nagyon fcgyes!d6rfclf6k, hogy jobban vagytok."

Danilo
2015-01-13
14:31:50

"That really cateprus the spirit of it. Thanks for posting."

Papp Bettina
2012-08-23
18:51:46

"Jó könyv én is olvastam csak szerintem is sok a fölösleges fejezet! És nem azért fölösleges mert nem érdekes csak a történet szempontjából nem sok köze van hozzá.De azért jó :):) El kell olvasni! :)"

Szilágyi Kálmán
2012-08-19
18:59:15

"sziasztok van egy victor hugo a nyomorultak címel könyvem szeretném eladni (1956-os kemény kötésű kék szinű 1 kötet 919 oldalas)"

Berman Tibor
2012-05-05
14:43:40

"A nyomorultakat kulonosen kedvelem.Sot!!! Ez a kedvec konyvem amit a kezembe vettem es orommel elveztem a sorait.Kulonosen az adja meg a sava-borsat,hogy mar filmen,es meseben es latvanyos tortenesek zajlanak vegbe.Akar igaztortenetkent is fel lehet fogni.De ahogy mondjak:'' A tortenelem megismetli onmagat'' vagy Semmi sem vesz el,csak atalakul. :)"

matyi
2011-06-30
18:30:03

"Mennyiért akarod eladni?"

lindus8
2011-03-17
11:45:48

"Helló Mindenkinek! Van egy 1881-es kiadású A nyomorultak c. könyvem. Szeretném eladni. Ha valaki esetleg tudna segíteni, hol tudnám ezt megtenni, megköszönném."

Zsebe Dániel
2010-08-22
20:50:26

"Van egy kötetem, ami aCsokonai Könyvterjesztő Vállalat kiadásában jelent meg Budapesten, Éber László és Csillay Kálmán fordították, valamint Prihoda István illusztrálta. Valaki meg tudná mondani nekem a kiadás pontos évét ezek alapján? Számításaim szerint 1920 körüli. az emailcímem zsebedani@freemail.hu"

Zsebe Dániel
2010-08-22
20:49:10

"Van egy kötetem, ami aCsokonai Könyvterjesztő Vállalat kiadásában jelent meg Budapesten, Éber László és Csillay Kálmán fordították, valamint Prihoda István illusztrálta. Valaki meg tudná mondani nekem a kiadás pontos évét ezek alapján? Számításaim szerint 1920 körüli."

Saját véleményem!
2010-02-12
15:41:48

" Én még 13évesen olvastam, szerintem jó a történet csak túl részletes 1300 oldalból lehetett volna 800.Szeretek olvasni nem arról van szó,de sok a felesleg fejezet. "

Nárciszka
2010-02-01
15:34:40

"Szerintem ez a könyv egyszerűen lenyűgöző, nem lehet kitenni a kezedből! Aki még nem olvasta, az mindenképp fogjon hozzá, nem fogja megbánni!"

Zsani
2009-05-30
10:10:01

"De ha azt írod, hogy két hh, akkor annak ehhhhez-nek kéne lennie, csak az utolsó szó jogán."

fanni
2009-02-01
23:15:28

"Mellékesen, ha jól tudom az ehhez is két hh...ha már rámegyünk a helyesírásra..."

Effy
2009-02-01
21:50:47

"Azért drága véleményíró mert annyira sötét vagy mint az éjszaka.Még.....A "hallgatni az két "ll"!Na ez is minősíti az értelmi színvonalad!Fel kell még nőni ehez a regényhez.Nem is értem,hogy miért tanítják gyerekeknek."

Sanyi
2008-11-07
10:59:20

"A Biblia után nekem ez a könyvek könyve:) Tényleg letehetetlen!"

Gábor
2008-10-03
08:50:13

"Én még középiskolásként olvastam, éa nagyon lenyűgözött. Emlékszem volt olyan nap, mikor annyire belefeledkeztem, hogy egy délután 400 oldalt elolvastam belőle. Zseniálisak a jellemábrázolásai és a történelmi adalékok is. Bár bevallom őszintén, a tájleírások egy részét átugrottam :) Jó lenne egyszer újraolvasnom."

Sieglinde
2008-06-05
14:59:23

"Javert nem gonosz! Milliószor ki van hangsúlyozva a könyvben. Ő abszolút becsületes és hisz a hivatásában. Nem gonosz, nem aljas, csak könyörtelen. Ha van egyáltalán ebben a könyvben igazi gonosz, az a patkány Thénardier, bár ő meg túl kisstílű figura ahhoz, hogy főgonosz lehessen."

Keresztesné Krajnyik Hajnalka
2008-03-30
07:04:26

"Ez bizony egy nagyon régi de igazán jó könyv. "

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv