Az ajánlási időszak lezárult
#44

Szentjánosbogarak sírja - Kötelező (tan)anyag Japánból

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 44. /54
  • Pontszám: 6.25
  • Szavazatszám: 81
Ben Hur - Sarufilm
A téma további cikkei
A Bambi óta tudjuk, hogy egy szeretnivaló karakterekkel büszkélkedő rajzfilm is képes megríkatni az embert, s aki e műfajt szereti, nem feltétlenül szülő, infantilis vagy örök gyerek. Pláne, ha nem kizárólag Walt Disney-ben gondolkodunk, hanem a ma már az egész világon óriási népszerűségnek örvendő japán animét is figyelembe vesszük.
Szentjánosbogarak sírja - Kötelező (tan)anyag Japánból Tűz van, babám!Utóbbi elterjedésének ugyan legalább annyit ártott, mint amennyit használt a Pokemon-jelenség, ám Noszaka Akijuki irodalmi elismerésben részesült, több japán iskolában a kötelező olvasmányok közé sorolt, önéletrajzi alapokon nyugvó II. világháborús drámája, a Szentjánosbogarak sírja a műfaj nagy öregjének, Takahata Iszaónak a vezényletével öltött anime-formát, s már a nyitójelenetben a főszereplő szájából elhangzó első mondat – 1945. szeptember 21-én haltam meg – tudatosítja a nézőben, nem mesefilmet néz.
Szentjánosbogarak sírja - Kötelező (tan)anyag Japánból Édes testvérem!A számokban és áldozatokban mért háborús mérlegek sosem térnek ki a következményekre: a megcsonkított családokra, emberekre, életekre. A tizenéves Szeita és négyéves kishúga, Szeicukó jó ideje nem láthatták a japán hadiflottánál szolgálatot teljesítő édesapjukat, ám egy bombázás az édesanyjuktól is végérvényesen elszakítja a testvérpárt, akik egy rokonuknál találnak átmeneti menedéket. A nehezen feldolgozhatóval nem sok mindent lehet kezdeni, s a félárva páros idősebb tagja csakhamar megelégeli az őket befogadó családanya munkára ösztökélő megjegyzéseit, s kizsákmányolónak tűnő megnyilvánulásait, ezért úgy dönt, testvéri szeretettel körbevett húgával önálló életet kezd, melyhez végszükség esetén kifejezetten jól jöhet a bankban pihenő örökség. Egyszerű, hiteles, de szimbolikusnak is tekinthető jelenetek sora vezet a befejezésig, mely a zseniális, keretes szerkezetű rendezésnek köszönhetően már az első pillanattól fogva adott.
Szentjánosbogarak sírja - Kötelező (tan)anyag Japánból Egy életem, egy halálom…Gyermeki naivitás párosul térdre kényszeríthetetlen büszkeséggel, egyszerű öröm és égbekiáltó fájdalom keveredik azon szűk másfélórás játékidő során, mely a történet egyszerűségéhez képest akár még soknak is tűnhet. Legalábbis erre utalhatnak azok a művészfilmekben is tetten érhető, nagy műgonddal megalkotott mozzanatok, melyek bár különösebb jelentőséggel nem bírnak, utólag mégis belátható, hogy igen sokat hozzátesznek a katarzishoz. A katarzishoz, mely a sok hétköznapi történés hibátlan zenei aláfestéssel kísért ábrázolásának segítségével úgy keríti hatalmába a nézőt, hogy az nem a saját, hanem a nagy testvér gondolatain és szívén keresztül nézi, érzi és értelmezi az eseményeket. A szeretett édesanya elvesztése okozta seb, valamint a szétszakíthatatlan testvéri kötelék, a háború érthetetlensége és értelmetlensége következtében megváltozó emberek, illetve a gyermeki ártatlanság és egyszerűség, no meg a mesterséges módon előidézett pusztítás és a természet nyújtotta alkotások hihetetlenül erős kontrasztja még a stáblista felbukkanása után is kísért a szívekben, elmékben.
A Szentjánosbogarak sírja szép és szomorú, szívbemarkoló és feloldást nyújtó, precízen végiggondolt és aprólékosan megvalósított alkotás, mely – a néhány évvel később elkészült élőszereplős változat tükrében még inkább – képes bebizonyítani a művészi anime valóságosnál is átérezhetőbb kifejezőerejét, ami, ha ésszel nem is biztos, hogy megmagyarázható, de szívvel és empátiával felfogható.
Szentjánosbogarak sírja (Hotaru no haka) – 1988, 89 perc
Zene: Micsio Mamija
Rendező: Takahata Iszao
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!

El?zetes

Ben Hur - Sarufilm
Film (44/54)
K É P G A L É R I A
Szentjánosbogarak sírja - Kötelező (tan)anyag Japánból - Bújj, bújj, zöld ág
Szentjánosbogarak sírja - Kötelező (tan)anyag Japánból - Egy életem, egy halálom…
Szentjánosbogarak sírja - Kötelező (tan)anyag Japánból - Édes testvérem!
Szentjánosbogarak sírja - Kötelező (tan)anyag Japánból - Tűz van, babám!
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
2 594 Ft
Szerkesztő

Balajti Péter

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
Pintér Anett
2013-06-19
18:48:57

"Mindenképpen meg szeretném nézni ( én még egyszer meg szeretném nézni , de hol lehet a teljes filmet megnézni?)Láttam már fájdalmas filmeket de ez a valóságot tükrözi , olyan megható ahogy a nagyobbik testvér vigyáz a kicsire. Végigsírtam az egészet . Csodálatos filmet alkotott a megírója "

szandihe
2012-10-14
19:14:08

"Igen, az kihagyhatatlan, hogy nem lehet rajta nem sírni, de az, hogy hónapokkal később is, mikor eszembe jut ez az anime még mindig görcsben áll a gyomrom, mert annyira nyomasztó, de mégis szép történetet mutat be! Megismételhetetlen, és szívbe markoló, ha tehetem minél hamarabb megfogom újra nézni! Ilyen szeretet, amit átad ez a film, még a valóságban sem létezik! És az, hogy mindenki át tudja élni, ilyen pedig 10ből 2 esetben ha van! Ez pedig erősen benne van a 2ben! Imádtam, imádom, és imádni fogom amíg élek!"

Miku
2011-08-29
19:05:12

"Nagyon megható történet. Itt-ott elszabadult néhány érzelem... De végül is nagyon szép volt. Persze Miyazakitól nem vártam mást, mindig is remek filmeket mutatott be, melyeknek meg voltak a maga csodái. De ez tényleg nagyon különleges volt. Szóval egy újabb élménnyel gazdagodtam! Örülök hogy megnéztem."

drag
2010-10-07
12:42:12

"köszönöm hogy ilyen szépen írtál erről a csodálatos filmről... szégyen nem szégyen én is elsírtam magam rajta... nálunk is tananyag lehetne.... "

Muse
2010-08-02
17:00:25

"Nagyon jó kritikát írtál erről a mesterműről, gratulálok!"

\\\\\\\'Tetsuya\\\\\\\'
2010-07-30
20:48:03

"ímádom Japánt!!"

\'Tetsuya\'
2010-07-30
20:46:18

"ien kíváló és jó tőrténetű Animét soha nem láttam még és az igazat megvallva én is elsírtam magam a végén "

anake
2010-04-03
20:09:58

"nem sűrű hogy film miatt bőgjek, ez visz mindent. anake "

Spike
2008-12-01
16:07:03

"Gyönyörű, kommemoratív opusz, a gyermeki ártatlanságról, ennek elvesztéséről,a háború borzalmairól és arról, hogy milyen lehetett ezt a szörnyű fatális emberi tévedést gyermekfejjel átvészelni. Példaértékű gyöngyszem a szeretet erejéről, megható rajzfilm az önzetlenségről és naivitásról. Megkerülhetetlen és kihagyhatatlan anime! Briliant, intelligent, masterpice! UI: és természetesen Kihagyhatatlan:) Szuper az oldal, csak így tovább:) Üdv Spike(Xpress)"

Spike
2008-12-01
16:05:09

"Gyönyörű, kommemoratív opusz, a gyermeki ártatlanságról, ennek elvesztéséről,a háború borzalmairól és arról, hogy milyen lehetett ezt a szörnyű fatális emberi tévedést gyermekfejjel átvészelni. Példaértékű gyöngyszem a szeretet erejéről, megható rajzfilm az önzetlenségről és naivitásról. Megkerülhetetlen és kihagyhatatlan anime! Briliant, intelligent, masterpice!"

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv