Az ajánlási időszak lezárult
#27

Wembley - a legek stadionja

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 27. /43
  • Pontszám: 7.41
  • Szavazatszám: 17
A téma további cikkei
Wembley - a legek stadionja Az új Wembley Stadion megépülése óta London új ikonikus jelképe. Az elődjéhez képest dupla befogadóképességű létesítmény Európa legnagyobb elhúzható tetős arénája és nem mellesleg a világ legdrágább, közel 800 millió fontért épült sportpályája. Az angol nemzeti válogatott tulajdonát képezi, ezért gyakran nevezik "A Futball Otthonának". Az átépítés kezdetéig a 85 éves nemzeti intézményben rendezték 1923 óta az összes kupadöntőt, és a London által elnyert 2012-es olimpiai játékok labdarúgó tornájának fő helyszíne is a Wembley lesz.
A teljesen új felfogás szerint épült létesítmény izgalmas, új élményt nyújt a sportéletben. Mr. Michael Cunnah, a stadion építésért felelős vezető nyilatkozta: "A világ legnagyszerűbb stadionját építjük, olyan komfort szintű stadiont amelyet a szurkolók eddig még sehol a világon nem láthattak."
Wembley - a legek stadionja Az épület terveit a világhírű brit szakember, a hi-tech építészet úttörőjének számító Norman Forster jegyzi, akinek nevéhez olyan nagyszabású projektek kötődnek, mint a New York-i Hearst Tower, a londoni- Gherkin és a Millenium Bridge. Foster célja az volt, hogy egy új jelképet adjon a városnak. A régi aréna már ikonná híresült ikertornyait olyan építészeti megoldással kívánták „pótolni”, amely London számos pontjáról jól látható. Káprázatosra sikerült! Az új Wembley 133 méter magas világító boltíve London-szerte kiválóan látható, különösen este, mikor fényárban úszik az épület.
A hatalmas ívnek persze nem csak díszítő funkciója van: a bravúros statikai és mérnöki megoldásnak köszönhetően ez az óriási fémszerkezet mozgatja a stadion elhúzható tetejét, úgy, hogy függőleges álláson túlmozdulva motorok fékezik súlyos fémelemet. A tető rossz idő esetén tizenöt perc alatt csukódik be.
Wembley - a legek stadionja Az építkezés 2002. február 7-én, az eredeti szerkezetét lerombolásával kezdődött. Akkor még 3 évesre tervezték a munkálatokat, ám idő közben számos, előre nem várt esemény lassította a konstrukciót, így végül 2007. tavaszán adták át. A másfél éves csúszás okai között szerepel, hogy a Multiplex, az átépítést végző ausztrál fővállalkozó, folyamatosan tolta ki a munkák befejezésének időpontját, nem sokkal később pedig egy ötven tonnás acélgerenda beszakadása miatt tartottak kényszerpihenőt. Ezt követően az egyik alvállalkozó több mint száz alkalmazottja lépett sztrájkba, amiért nem kaptak fizetést. Ráadásul a tervezett 400 millió font helyett 757 millió fontból (közel 300 milliárd forint) épült meg a stadion. A szakmai körökben is ünnepelt stadion sikere dacára 2007 óta pereskednek a projekt résztvevői.
Wembley - a legek stadionja Túl a szemet gyönyörködtető építészeti megoldásokon, az új stadion alapvetően a praktikum jegyében épült. Összterülete meghaladja 44 ezer négyzetmétert. Az eredeti, 1923-as Wembley-hez képest megkétszereződött az ülőhelyek száma: az új stadion 90 ezer kiszélesített széket foglal magába. Így ez a világ legnagyobb olyan szabadtéri sportlétesítménye, amelynek minden ülőhelye tetővel védett. Amúgy pedig a világ második legnagyobb stadionja. Az abszolút első a barcelonai Camp Nou 98.000-es befogadóképességével.
A Wembley szerkezete mintegy 23.000 tonna acél, melyből a tető egymaga körülbelül 7000 tonna. A csúszó szerkezetnél 3500 ember dolgozik. Hogy minden pontról tökéletesen lehessen követni a pálya eseményeit, két gigakivetítőt szereltek fel, amely 600 tv készüléknek felel meg. A létesítmény 5 szintjén 2618 WC és kétszáznál is több biztonsági kamera pásztáz.
Wembley - a legek stadionja Aszfaltozott utak vezetnek a lelátok alatt, amelyeken kamionok is nyugodtan közlekedhetnek. Hely van bőven, hiszen a körfolyosók is igen szelesek. Mintegy 140 konyha működik stadion szerte, viszont mindegyik egységes Wembleys dobozokban, poharakban adja a fogyasztanivalót. A mozgássérültek nemcsak a kijelölt helyeken tudnak közlekedni, hanem minden irányból vannak boxaik, közlekedésüket számos lift is segíti. A VIP szektorban minden box két részből áll: egy teraszból és egy üvegfallal elválasztott, kényelmes fotelekkel, plazmatévékkel ellátott páholyból.
A pálya szent és sérthetelen. Földi halandó nemhogy nem léphet rá, de meg sem érintheti. Mellesleg 250 különböző fűfajtából álló fűkeverék nő, amely alatt egy szívócsőrendszert rejtettek el: a szerkezet bármilyen mennyiségű esővizet képes eltávolítani a pályáról.
Az új Wembley stadion a Chelsea - Manchester United FA kupadöntővel nyitott, 2007. május 19-én. A Vörös Nyilak, azaz a brit királyi légierő kaszkadőreinek repülős mutatványával kezdődött a hivatalos nyitó ceremónia, melyenek díszvendége Vilmos herceg volt. Meghívót kaptak az utóbbi 50 kupadöntő legjobb játékosai is. A meccs előtt gyerekek vonulnak fel annak a 72 csapatnak a színeiben, amelyek 1923 és 2000 között a Wembley arénában nyerték meg a serleget.
Wembley - a legek stadionja Bobby Moore, a futball-legendaNemcsak a sport fellegvára az észak-londoni stadion, de gazdag zenei múltja is van. Az arénában 1972 augusztusában tartották az első koncertet, a London Rock and Roll Show-t. A fellépők között találjuk Bill Haley and the Comets, Jerry Lee Lewis, Little Richard, Bo Didley és Chuck Berry nevét is. Az első önálló koncert öt évvel később a Crosby, Stills and Nash amerikai folk-rock formáció nevéhez fűződik. A Wembley nevét az 1985. július 13-án rendezett Live Aid írta be a rockzene történetébe. Három évvel később a stadion adott otthont a Nelson Mandela 70. születésnapjára rendezett koncertnek, amit 72 országban közvetítettek. Live Earth nevezetű koncertsorozat 2007. július 7-én indult a Wembley stadionban, abból a célból, hogy felhívják az emberek figyelmét a globális felmelegedési válságra.
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Építészeti csoda (27/43)
K É P G A L É R I A
Wembley - a legek stadionja -
Wembley - a legek stadionja -
Wembley - a legek stadionja -
Wembley - a legek stadionja -
Wembley - a legek stadionja -
Wembley - a legek stadionja - Bobby Moore, a futball-legenda
Wembley - a legek stadionja -
Wembley - a legek stadionja -
Wembley - a legek stadionja -
Wembley - a legek stadionja -
Wembley - a legek stadionja -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
160 000 Ft
Szerkesztő

Baranyi Anikó

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
best pron
2019-04-19
13:51:50

"1fphob The article posted was very informative and useful. You people are doing a great job. Keep going."

best pron
2019-04-15
22:38:46

"YEjOuM pretty useful material, overall I consider this is well worth a bookmark, thanks"

see pron
2018-12-21
06:02:03

"3Ow6hm Very good information. Lucky me I discovered your site by chance (stumbleupon). I ave book-marked it for later!"

77Card77
2011-05-10
17:46:51

"Bajnokok Ligája 2011 Döntő"

Wembley a focizás szenthelye
2009-08-15
09:49:52

"ha fiú lennék biztos értékelném, de így....."

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv