Az ajánlási időszak lezárult
#19

Malbork, a vöröstéglás lovagvár

Száraz tények

Vagy mégsem?
Szavazatoddal Te is befolyásolhatod, hogy ez a cikk bekerüljön-e a Kihagy6atlanok névsorába!

  • Helyezés: 19. /43
  • Pontszám: 7.72
  • Szavazatszám: 125
Colosseum - Ave Caesar, morituri te salutant!
A téma további cikkei
A Német Lovagrendet Mazóviai Konrád lengyel fejedelem hívta be Lengyelországba, hogy védjék meg földjeit a pogány balti poroszok támadásaitól, és hódítsák meg azok területét. A teuton lovagok a hittérítés zászlaja alatt a 13. század elején indították el első hadjáratukat, hogy leigázzák a poroszokat.
A lovagok a Nogat folyó menti vidéket alkalmasnak találták arra, hogy táborhelyüket felépítsék. A kiváló adottságokkal rendelkező területen az évszázad vége felé kezdték el felépíteni kastélyukat, amelyet Marienburgnak vagyis Mária várának neveztek el.
A keresztesek vöröstéglás, masszív falaival és bástyáival ékes, monumentális vára nagy hatással van a látogatókra. Ez nem is csoda, hiszen a 20 hektáron elterülő építmény nemcsak a lovagrend székhelye és legfontosabb erődítménye volt, de ez egyben Európa legnagyobb gótikus vára is. A malborki lovagvárat az UNESCO 2000-ben vette fel a Kulturális Világörökségek listájára.
Az építkezés 1280-as években kezdődött és alig 30 év alatt sikerült felépíteniük egy négyszögű kolostort kápolnával, káptalanházzal, dormitóriummal (hálóterem), refektóriummal (ebédlő) és elkészült a zárt udvar is. Az erőd délnyugati sarkától a Danske-toronyig egy hosszú, magas galériát építettek, amely kimondottan védelmi célokat szolgált.
Malbork, a vöröstéglás lovagvár Siegfried von Feuchtwangen nagymester 1309. szeptember 14-én döntött úgy, hogy a lovagrend székhelyét Marienburgba helyezi át. Azonban rövidesen kiderült, hogy meglévő formájában az épület alkalmatlan erre az új szerepre. Ezért egy újabb, nagyszabású építkezés vette kezdetét, mely közel 40 évig tartott. Ez idő alatt a kolostort átalakították egy árkokkal és vastag falakkal többszörösen körülvett erődítménnyé, amelyet "felső vár"-nak neveztek. A központi helyen lévő Miasszonyunk templomát is megnagyobbították, valamint felépítették a Szent Anna-kápolnát, amely a nagymesterek temetkezési helye lett.
Az erőd védett, középső helyén alakították ki a "középső kastély"-t, mely az idelátogató lovagok szálláshelyeként funkcionált. Itt kapott helyet a nagymesteri palota, a nagy ebédlő, és az ispotály is. Az "alsó kastély" a 14. század végén, 15. század elején nyerte el végleges formáját. Itt helyezték el a fegyverraktárt, a magtárat és a különféle kiszolgáló épületeket: az istállókat, a sörfőzdét. A szolgáknak külön kápolnát építettek az alsó vár tövében.
Malbork, a vöröstéglás lovagvár A tizenhárom éves háború idején a lovagrend pénzszűkébe került, így elzálogosította a kastélyt zsoldosainak, akik azon nyomban eladták az erődöt a lengyel királynak. Ezennel megkezdődőtt a lovagvár viszontagságos át- és visszaépítési tortúrája. Először is a felső várat átalakították élelmiszerraktárnak, a középső kastélyt szálláshelynek, a külső várat pedig kizárólag katonai célra használták. A kastély fenntartása óriási összegeket emésztett fel és szinte sosem volt elegendő pénz a karbantartásra. A helyzetet tovább nehezítette az 1664-es tűzvész, mely hatalmas károkat okozott. A leégett középkori fedett galériát ugyan hamar újjáépítették, de az eredetitől nagyon eltérő barokk stílusban.
Malbork, a vöröstéglás lovagvár A kastély a jezsuita rend gondozásában állt 1652 és 1772 között, akik egy kollégiumot építettek a Miasszonyunk Temploma és a középső kastély közé. Majd a porosz csapatok fennhatósága alá került az erőd, akik a középső kastély refektóriumát lovas iskolává alakították át. Ez az időszak egy húszévnyi folyamatos építés és bontás kezdetét jelentette, mely sajnos radikálisan megváltoztatta a kastélyt. A felső kastély katonai raktárrá "változott", szinte az összes középkori ablakot befalazták és újakat raktak be.
Malbork, a vöröstéglás lovagvár Max von Schenkendorf a fiatal romantikus költő, tiltakozó cikket jelentetett meg 1803-ban egy berlini újságban a kastély rombolása ellen. Eredményeképp a kormány is a mozgalom mellé állt. Miután a napóleoni csapatok visszavonultak Marienburgból, elkezdődött a kastély helyreállítása. A munka a keleti szárny újjáépítésével kezdődött. A rekonstrukciót August Gersdorff építész vezette, a kor neves szakemberei segítségével: a híres festő és építész Karl Friedrich Schinkel, a történész Johannes Voigt és a Német Lovagrend-szakértő lelkész Ludwig Häbler is oroszlánrészt vállalt a munkákban.
1882-ben a felső kastélybeli Boldogságos Szűz Mária templomának rekonstruálása is megkezdődött, Conrad Steinbrecht tervei nyomán. A mottója "egy lépést sem tenni, ha az nem igazodik a történelmi szellemhez" volt. 1900-ra a felső kastély, 1918-ra pedig a középső kastély helyreállítási munkálatai is befejeződtek. A Szent Katalin-kápolna 1922-re, az új kapu pedig 1931-ben készült el. A kastélyt neogótikus bútorokkal rendezték be és múzeumként megnyitották a látogatók előtt.
A második világháború alatt a refektórium volt a színhelye a Hitlerjugend eskütételi ceremóniáinak. Sajnos 1945-ben a kastély súlyos károkat szenvedett. A kastély restaurálására 1957 júniuásban bizottságot hoztak létre.
Malbork nem csupán építészeti különlegesség, hatalmas termeiben gazdag múzeumi gyűjteményeket is kínál. Borostyán-kiállítása és fegyvergyűjteménye messze földön híres.
Tetszett a cikk? Küldd el az ismerősődnek!Hozzászólok!
Colosseum - Ave Caesar, morituri te salutant!
Építészeti csoda (19/43)
K É P G A L É R I A
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Malbork, a vöröstéglás lovagvár -
Van róla jobb fotód?
Küldd el nekünk!
Nézd meg a helyszínt!
google earth
A logóra kattintva a Google Earth segítségével azonnal megnézheted a tetthelyet.
Ajánlás
Van új ötleted, ami nem szerepel a listán?
Oszd meg velünk!
További infó
Mennyibe kerül?
A többség szerint ez:
193 667 Ft
Szerkesztő

Baranyi Anikó

Szólj hozzá!
  1. Biztonsági kód
best pron
2019-04-19
11:42:26

"a7UFUj It as going to be end of mine day, however before end I am reading this wonderful piece of writing to improve my know-how."

best pron
2019-04-15
20:22:15

"IH8zfz There is evidently a bunch to know about this. I feel you made some nice points in features also."

suba me
2018-12-21
10:34:40

"n2106z This is one awesome article post.Really thank you! Will read on"

see pron
2018-12-19
17:58:20

"RXNfGZ Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever."

i love pron
2018-12-17
02:13:33

"17STRc Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging"

suba me
2018-10-12
06:06:41

"W3D73I Superb points totally, you may attained a brand brand new audience. Precisely what may perhaps anyone suggest regarding your posting you made a couple of days before? Virtually any particular?"

suba analuba
2018-08-12
17:33:21

"Jdk8jf Rub in your moisturizer to increase blood flow. Mix one part apple cider vinegar with raw work better"

pron best
2018-01-29
04:31:51

"Gl10HF your great post. Also, I ave shared your website in my social networks"

suba buba
2017-11-08
15:12:15

"JWkOwV It as hard to come by educated people about this subject, however, you seem like you know what you are talking about! Thanks"

tits tits tits
2017-09-20
16:31:03

"uhS2PY This blog is definitely entertaining and diverting. I have found helluva useful tips out of it. I ad love to return over and over again. Cheers!"

suba me
2017-07-10
18:50:48

"kteWeY Looking around I like to browse in various places on the internet, regularly I will go to Digg and follow thru"

bdsm lovers
2017-03-04
16:25:25

"WLLZ6Z Your style is so unique in comparison to other folks I have read stuff from. I appreciate you for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this blog."

More Help
2017-02-01
00:01:45

"QiSy0J I value the article post.Much thanks again. Keep writing."

Candie
2016-09-01
18:02:57

"It's a real pluaesre to find someone who can think like that"

Roxy
2016-08-21
10:35:16

"Hi there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a exrdnorriaaty job!"

Királyány
2012-12-09
10:36:14

"NAGYON SZÉP A VÁR ÉLÖBEN IS ÉRDEMES MINDENKINEK MEG NÉZNIE.NEM BÁNTAM MEG HOGY ELMENTÜNK.AKI TEHETI LÁTOGASSON EL A MÁRIAVÁRHOZ.Gyögyörü élmény.A legfantsztikusabb a kézzel faragott képes lépcsö."

husi : )
2010-02-06
19:08:58

"ellaknék benne : )"

Malbork a vörös szépség
2009-08-16
08:27:22

"gyönyörű kastély!!!!!!!!"

Ajándékötlet-Élmény-Úti cél Magyarországon-Természeti csoda-Autócsoda-Freestyle-Film-Építészeti csoda-Nagyváros-Könyv